szója vagy paraffin mécses? | melyiket válaszd?

Akár hétköznap van, akár hétvége, évszaktól függetlenül az egyik kedvenc késő esti kikapcsolódásom az olvasás. Ilyenkor nyáron a forró tea helyett egy nagy pohár friss, jeges limonádéval kuckózom be a kedvenc fotelomba, és meggyújtok egy illatos gyertyát is. Imádom azt a megnyugtató hangulatot, ahogy a gyertya finom aromája lassan eloszlik a levegőben, és ellazítja a testem-lelkem egy stresszes nap után.

 

 

Régebben viszont eszembe sem jutott, hogy esetleg a gyertyákkal, mécsesekkel is kerülhetnek olyan anyagok, vegyszerek a levegőbe, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Mióta egyre tudatosabb vagyok az életem minden területén, és kétszer is meggondolom, hogy mire adom ki a pénzemet, az egészséges megoldásokra szavazok, még akkor is, ha "csak" egy gyertyáról vagy mécsesről van szó. Ezért döntöttem úgy, hogy mostantól a paraffin helyett a szójagyertyát és mécsest részesítem előnyben. De miért érdemes az utóbbit vásárolni?

 

 


1. a szójagyertyák nem toxikusak


A legtöbb gyertya és mécses paraffinból készül, aminek az alapja nem más, mint a kőolaj. Ha ilyen gyertyát égetünk, a levegőbe vegyszerek, toxikus anyagok kerülnek, amelyeket belélegzünk. Ilyen veszélyes anyagok pl. a benzol, a toluol, vagy a formaldehid. Ezek az anyagok találhatók meg pl. a dízel autókból kiáramló kipufogógázban is.

Hosszú távú, zárt térben (pl. fürdőszoba, hálószoba, nappali) való alkalmazásuk akár asztmát, vagy szélsőséges esetben a tüdő daganatos megbetegedését is okozhatja. Még akkor is jobb kerülni a kemikáliákat a háztartásban, ha egyébként jól szellőzőek/szellőztethetőek a helyiségeink.

Sajnos a boltokban, drogériákban, de még a szaküzletekben kapható gyertyák és mécsesek túlnyomó többsége paraffinból készült, de egy kis utánajárással kiváló minőségű szójagyertyákra bukkanhatunk, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat.

A szójaviasz ugyanis egy olyan növényi eredetű anyag, amely égésekor nem növeli a levegő szén-dioxid tartalmát a paraffin gyertyákkal ellentétben. Akinek fontos, hogy az otthona vegyszermentes legyen, annak mindenképpen a szójagyertya a legjobb választás.

A cikk végén megtaláljátok a kedvenc szójamécseseimet, amelyek ráadásul egy magyar márka, a Greenway Design kézzel készült termékei.

 

 


2. a szójagyertya tisztán ég


A paraffinnal ellentétben a szójából készült gyertyák és mécsesek nem kormoznak égés közben, vagyis a használatuk során nem száll fel fekete füstfelhő, és nem színezik feketére a mécses üvegfalát.

A paraffinmécsesek illata sem sorolható a természetes kategóriába. Legyen bármilyen jó minőségű, soha nem lesz olyan, mint egy kizárólag natúr és természetes alapanyagokat tartalmazó szójaviasz illatmécses.

 

 


3. a szójagyertya teljesen természetes és vegán


A szójaviaszt szójababból készítik, az eljárás végterméke pedig egy hidrogénezett növényi olaj, amely szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot, még az illatosított változatok sem, hiszen ezek is csak természetes, organikus illóolajokkal készülnek.

A paraffingyertyák másik alternatívája a szója melett a méhviaszból készült változat is lehet, de sajnos rengeteg méh elpusztul, amikor a lépből kinyerik a méhviaszt, ezért én ezeket is kerülöm. A szójagyertya egy olyan vegán alternatíva, amely nem károsítja sem az egészségünket, sem pedig a környezetünket.

 


4. a szójaviasz nem éget


Szerintem mindenki ismeri az érzést, amikor a forró viasz véletlenül rácsorog a kezére. Nem kellemes.

A szójaviasz olvadási pontja alacsonyabb, mint a paraffiné. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem égetjük meg magunkat akkor sem, ha ránk csorog a viasz, sőt a szójaviasz az egyik legjobb hidratálója a száraz körömbőrnek.

Mivel a megolvadt szójaviasz nem forró, sokkal biztosnságosabb ilyen alapú mécseseket használni abban az esetben is, ha gyerekeink vagy háziállataink vannak.

 

 


5. a szójamécses költséghatékony


Az egyszerűbb, márka nélküli paraffinmécseseknél a szójamécsesek egyértelműen drágábbak. Ha viszont az egészségügyi előnyökön kívül figyelembe vesszük azt is, hogy a szójamécsesek legalább 50%-al tovább tartanak, vagyis hosszabb ideig égnek, máris költséghatékonyabb választásnak tűnnek. Egy 100 g-os kiszerelésű termék égési ideje ugyanis minimum 24-25 óra.

Tapasztalataim szerint a szójamécses teljesen leég, míg a paraffinból készült változatokból mindig elég sok marad az üveg oldalán és alján, amit aztán dobhatunk ki...

 

 


6. a szójamécsesek természetes illatúak


Mivel a szójaviasz nagyobb tisztaságú a paraffinnál, az illatmécsesekben található esszenciális illóolajoknak is természetes, erőteljes, mégis lágy illatuk van.

A paraffinmécsesekhez szinte minden esetben mesterséges illatanyagokat adnak, amelyeknek semmi köze a valódi illatokhoz. Régebben, amikor még ezeket használtam, sokszor megfájdult a fejem, és ebben nagy valószínűséggel a vegyszerek voltak a ludasak.

Ahogy már említettem, a szójaviasz alacsony olvadáspontú, amely lehetővé teszi, hogy az illóolajok egyenletesen párologjanak. Ennek hatására a nagyobb alapterületű belső terekben is érezni a finom illatokat.

 

 


Ti szeretitek a gyertyákat és mécseseket?
A paraffin, méhviasz vagy szójaviasz alapút részesítitek előnyben?

Follow: