Spóroljunk együtt! A jó bevásárlólista titka

Korábban sosem gondoltam volna, hogy mekkora szerepe van a bevásárlólistának abban, hogy áttérjek az egészséges élelmiszerek fogyasztására. 

A vásárlások megtervezésére szánt idő minden esetben megtérül, de nemcsak emiatt, hanem mert 

  1. Pénzt takarítok meg. Ha előre összeírom, hogy mire van szükségem a hétvégi vagy a következő heti menühöz, akkor kevesebb a valószínűsége, hogy olyan élelmiszerek is a kosaramban landolnak, amelyeket csak azért vennék meg, mert megkívánom őket. A bevásárlások kb. 25%-a ugyanis impulzusvásárlás, még az ennivaló esetében is.
  2. Kevesebb élelmiszert dobok ki. Bevásárlólista nélkül bizony a mai napig könnyen beleesem abba a hibába, hogy túl sok kaját veszek, ami sajnos még sok pénzbe is kerül, majd előbb megromlik, mint ahogy elfogyasztottuk volna. Ráadásul ha telepakolom a hűtőszekrényt, mindig elbújik egy-egy dolog a mélyén, amire rosszabb esetben csak akkor csodálkozom rá, hogy jé, ilyet is vettem, amikor már kimászik a hűtőből. A brit sztárséftől, Gordon Ramsay-től hallottam egyszer, hogy egy bevásárlás alkalmával csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyi egy kis kosárba belefér. Milyen igaza volt!
  3. Időt és üzemanyagot spórolok. Bár a közvetlen közelünkben van egy nagy szupermarket, ahol pár dolgot be szoktam szerezni, szívesebben járok piacra és bioboltba. Ezek viszont csak autóval megközelíthető távolságra vannak. Ha nem írnék listát, tuti, hogy a legfontosabb két dolgot felejteném el megvenni, és újra furikázhatnék miattuk. Ez mondjuk a jobbik eset, de ahogy magamat ismerem, inkább valamilyen gyors és kevésbé egészséges alternatívát választanék ahelyett, hogy további egy órát szánjak a hiányzó biocukkini beszerzésére. 


3 KÜLÖNBÖZŐ LISTÁT KÉSZÍTEK,  AMI MEGKÖNNYÍTI A HETI ÉS A HAVI TERVEZÉST.


GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK. A listán szerepel minden olyan friss hozzávaló, amely a következő napokra tervezett otthoni menühöz szükséges. Ez nemcsak zöldség-gyümölcs lehet, hanem pl. pékáru, friss hús vagy hal is, annak, aki nem vegetáriánus vagy vegán étrendet követ. Ezek az élelmiszerek azok, amelyeket minden héten vásárolunk.

FŰSZEREK. Ez a lista mindig jóval rövidebb, mint az előző, de ugyanolyan fontos! Összeírom a kedvenc ételeinkhez használt fűszereket, és ellenőrzöm, hogy melyik fogyott el már, vagy fog hamarosan. Sem friss fűszernövényekből, sem pedig szárított és őrölt fűszerekből nem érdemes egyszerre nagy mennyiséget venni, mert ez utóbbiak is megromlanak, ha sokáig tároljuk őket.

HÜVELYESEK, GABONÁK, OLAJOS MAGVAK. Van egy olyan listám is, amelyen szerepel minden olyan alapanyag, amit szívesen fogyaszt a család, és nem romlandó. Ilyenek pl. a száraz bab, borsó és lencsefélék, a rizs, a quinoa, a gabonák (zab, bulgur, kuszkusz, tönkölybúza, stb.), az olajos magvak, és a konzerv vagy fagyasztott termékek. Ezeket jobb minimalizálni, és inkább a friss, idénynek megfelelő változatokat előnyben részesíteni. 


BEVÁSÁRLÁSKOR LEHETŐLEG CSAK A LISTÁN SZEREPLŐ ÉLELMISZEREKRE KONCENTRÁLOK.


Gyümölcsökből és zöldségekből az idénynek megfelelő, lehetőleg bio változatot részesítem előnyben, és amikor csak lehetséges, a helyi termelőket támogatom. Tudom, hogy Magyarországon nem mindig egyszerű ezt megoldani, de érdemes ellátogatni a MOM Ökopiacraamely Magyarország legnagyobb bio piaca, de a Szimpla Vásárnap Piacon és a Szatyor Egyesület által szervezett bevásárló közösségen keresztül is hozzá tudtok jutni a jó minőségű, magyar őstermelőktől származó alapanyagokhoz. Nagyon ajánlom még a Biobarlang webshopot is, ahonnan évekig rendeltem a friss gyümölcsöt, zöldséget, és minden más élelmiszert is, amikor időt szerettem volna spórolni a vásárlással. Mindig kifogástalan minőségű árut kaptam, amit egy kis ládában szállítottak ki, és legnagyobb örömömre nem zacskóban érkeztek az élelmiszerek. 

A natúr, hántolatlan rizst, a quinoát és a teljes kiőrlésű gabonákat és pékárut szerencsére a férjem is sokkal jobban szereti, mint a fehér lisztből készülteket, ezért mi sok-sok éve csak ezeket fogyasztjuk. Sokkal kisebb adagok biztosítják a jóllakottság érzetet, ezért nem is fogy egyszerre sok belőlük. Hosszó ideig eltarthatóak, de nem szoktam egyszerre nagy mennyiséget vásárolni semmiből.

A húst, tojást és tejterméket fogyasztók hozzájutnak a megfelelő mennyiségű fehérjéhez ezekből az alapanyagokból, míg a vegánoknak jobban oda kell figyelni a protein fogyasztására. A hüvelyesek nagyon értékes növényi fehérje források. A babfélékből, az összes lencsefajtából, a csicseriborsóból és más borsófélékből nagyon változatos, laktató, egészséges és finom fogások készíthetők, amik ráadásul még olcsók is. 

A húspótló készítményeket senkinek sem ajánlom, mert nem friss, hanem feldolgozott termékek, tehát az élelmiszeripar korántsem egészséges produktumai. Rengeteg felesleges olajat és adalékanyagot tartalmaznak, amelyek a legnagyobb ellenségei annak, akinek oda kell figyelnie a súlyára is. Az olajos magvak (dió, kesudió, pekándió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag, stb.) fogyasztása viszont hozzásegít a napi fehérjeszükségletünk fedezéséhez, és bár egészséges snack-ek, sok kalóriát tartalmaznak, ezért a mennyiségre érdemes odafigyelni.

A romlandó, más szóval a friss termékek általában a szupermarketekbe belépve jobb oldalon és hátul találhatóak. Itt vannak a zöldségek, gyümölcsök és más egészséges élelmiszerek, ezért vásárláskor jobb ezen a fronton tartózkodni, és nem elveszni a boltok polcai közötti labirintusban, ahol a feldolgozott, és általában hízlaló, egészségtelen termékek sorakoznak. 

A gondosan összeállított bevásárlólista nem sokat ér, ha otthon felejtük, ezért tanulva a korábbi esetekből, mindig ellenőrzöm, hogy megvan-e, mert tudom, hogy a használatával rengeteg pénzt és időt spórolok, és az átgondolt választásaimnak köszönhetően hosszú távon egészségesebben élhetek. 

Ha nincs kedvetek papírra írogatni a listát, vagy féltek, hogy mégis otthon felejtitek, próbáljátok ki a Buy Me a Pie! - Grocery Shopping List alkalmazást. 

Ti szoktatok bevásárlólistát írni? Mik a tapasztalataitok, tudtok ezzel a módszerrel pénzt spórolni? Írjátok meg! 

Csatlakozz Te is Facebook és Instagram közösségünkhöz!

 

Follow: