mivel foglalkozom? | az ayurvédáról

Sokan kértétek az Ismerj meg TAG videómat követően, hogy beszéljek egy kicsit az ayurvédáról, erről a több ezer éves ősi indiai gyógyászati rendszerről, amelynek az alapjait én is tanultam korábban, és most is folyamatosan bővítem az ismereteimet a témában. Ahogy a videóban is említettem, 8 évvel ezelőtt találkoztam először az ayurvédával, amikor a saját problémáimra kerestem valamilyen nyugati orvoslástól, szemléletmódtól eltérő módszert, amivel hosszú távon is megőrízhetem az egészségemet. Félreértés ne essék, én egyáltalán nem utasítom el a hagyományos orvosi kezeléseket és gyógyszerellenes sem vagyok, de úgy gondolom, hogy a betegségek tüneteinek kezelése mellett ugyanolyan fontos az okok felderítése is, amelyek gyakran a pszichében gyökereznek. Az ayurvéda számomra az az évezredek alatt bizonyítottan működő, az egész embert figyelembe vevő és kezelő gyógyászati rendszer, amely a legtöbbet segített és segít nekem abban, hogy újra egyensúlyba kerüljek. Olyannyira hitelesnek találtam, hogy 7 évvel ezelőtt elkezdtem azt az életen át tartó tanulást, amelynek kis lépései nyomán lehetővé vált, hogy én magam is segíthessek másoknak a kezelésekkel és tanácsadással. De nézzük akkor dióhéjban, mit érdemes tudni erről a csodálatos, sokak életét megváltoztató gyógyászati rendszerről. 


Mi pontosan az ayurvéda?


Az ayurvéda, mint hagyományos gyógyítási módszer Indiából származik. Minden ayurvédikus kezelés célja az érzelmi, testi és szellemi állapot javítása és fokozása. Az ayurvéda egyes ágai egyesítik az egészségmegőrzés és gyógyítás minden területét, szemléletmódja azonban sok helyen teljesen eltér a hagyományos nyugati gyógyászattól. Az ayurvéda egyben életmód is. Egészségünk ayurvédikus megközelítése segít megőrizni kiegyensúlyozottságunkat a stresszes, feszültséggel teli időszakokban is. Az ayurvédikus szemléletmód és életstílus hozzájárul a belső harmónia kialakításához és megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a már kialakult betegségekből való gyorsabb felépüléshez. 


Az ayurvéda története


A szanszkrit eredetű ayurvéda szó szerinti jelentése: az élet tudománya. Részletesen foglalkozik a mindennapi egészséghez nélkülözhetetlen testi, szellemi, lelki és érzelmi tulajdonságokkal. Az ayurvéda Brahmá főistentől származik, aki a hindu mitológia szerint a világegyetem teremtője. Az ayurvédikus tudomány a Védáknak nevezett hindu szent könyvekből vált ismertté kb. 5000 évvel ezelőtt. Az ókori India nagy bölcsei szerint a Védák az egészség és betegség titkait rejtik magukban. Ez a felismerés volt az alapja az ayurvédának, vagyis egy olyan rendszer kialakulásának, amely egyszerre veszi figyelembe az egészséges élethez és jó közérzethez szükséges testi, szellemi, lelki és érzelmi tényezőket. Ezek együttes vizsgálata és kezelése miatt tekintjük az ayurvédát holisztikus gyógyászati módszernek. Az ayurvéda az embert "teljes egység"-ként, személyre szabottan kezeli és az egészség minden szintjével egyszerre foglalkozik.

Az ayurvéda nem egy elavult, mitológián alapuló életvezetési rendszer. Az évezredek során bebizonyosodott, hogy időtálló, dinamikusan fejlődő módszer, amely tudományosan is megállja a helyét. Bár mára a nyugati orvoslás is elterjedt Indiában, az ayurvédát a nyugati gyógyászati módszerekkel egyenrangúnak nyilvánították. Egyre gyakoribb, hogy a nyugati és ayurvédikus módszereket alkalmazó orvosok együtt gyógyítanak. Az ayurvéda egyre népszerűbb Európában, így Magyarországon is, hiszen a nyugati orvoslás is elismeri azt a tényt, hogy az egészség fenntartásában és a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van a lelki tényezőknek is a testieken kívül. Ezt a szemléletmódot követi az ayurvéda.


Az ayurvéda területei


Az ayurvédikus gyógyítás 8 területet foglal magába:

 • Fül-orr-gégészet
 • Toxikológia (méregtan)
 • Szülészet- és nőgyógyászat
 • Csecsemő- és gyermekgyógyászat
 • Fiatalító kúrák
 • Általános belgyógyászat
 • Általános- és plasztikai sebészet
 • Időskori gondozás- és gyógyászat

Az ayurvéda holisztikus szemlélete egymással összefüggő tényezőket vizsgál:

 • test
 • lélek
 • szellem
 • öt őselem

A 4 tényező kölcsönösen kiegészíti egymást és egyformán fontos minden ember számára ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges, boldog életet élhessen. Az ayurvéda szerint ezek egyensúlya jelenti az egészséget. 


Egyensúly és egészség


Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a harmonikus kapcsolat önmagunkkal és a körülöttünk levő környezettel. Az egyensúly elérésével meg tudjuk teremteni azt a belső harmóniát, amely egészségünk szilárd alapja. Ha sokáig helytelen életmódot folytatunk, vagyis rosszul választjuk meg ételeinket, nem teszünk a stressz és a negatív élmények hatásai ellen, amelyek gyengítik az immunrendszert, szervezetünk legyengül és megbetegszünk. Az ayurvéda szerint betegség akkor alakul ki, ha életenergiáink, a "doshák" egyensúlya hosszú időre felborul.

A salakanyagok felhalmozódása, az "áma" az egészségtelen táplálkozás és életmód, a gyenge emésztés és méregtelenítés és a toxikus anyagok miatt jön létre. Az ayurvédikus gyógyítás alapkezelései közé tartozik a méregtelenítés, a "pancsakarma" és azt ezt előkészítő ayurvédikus masszázskezelések.


Az életenergiák - a három dosha


A három dosha az az alapvető életenergia, amely minden élő szervezetet felépít, irányít és befolyásol. Már születésekor minden ember rendelkezik azokkal az egyedi tulajdonságokkal, amelyek meghatározzák ayurvédikus testalkatát. Minden embernek egyedi testalkata van, melyet a testben levő életenergiák, a doshák egyensúlya határoz meg. Mindenki egyedi energiaszinttel születik, és ha ezeknek az energiaszinteknek az egyensúlya felborul rossz szokásaink miatt, akkor fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. Az ayurvéda a szerevezet természetes védekezőrendszerét erősíti és így próbálja visszajuttatni a szervezetet az egyensúly állapotába.

A doshák elnevezése szanszkrit eredetű: Vata, Pitta, Kapha. Ezek az életenergiák irányítják minden emberben a testi és szellemi folyamatokat. Bár minden ember egyedi, mindenki hasonlít a három dosha típus valamelyikére vagy ezek kombinációjára. A személyiségtípust és az ayurvédikus testalkatot mindenkinél a három dosha különböző mértékű aránya határozza meg, de mindenkinél egy vagy néha két dosha dominánsabb a többinél. A doshák befolyásolják fizikai megjelenésünket, belső szerveink működését, szellemi képességeinket és vérmérsékletünket is. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen ayurvédikus testtípusba tartozunk, vagyis melyik típus tulajdonságai a legdominánsabbak bennünk testi-lelki-szellemi szinten, akkor ennek megfelelően alakíthatjuk az életmódunkat az étkezési szokásainktól kezdve a teljes napirendünkig. Ha a természetes ritmusunkat figyelembe véve élünk, elkerülnek a betegségek, vagy ha meg is betegszünk, tudjuk, hogy milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy újra egészségesen élhessünk. 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy melyik ayurvédikus testtípusba tartozol, segítek meghatározni, és szívesen elküldöm neked a részletes kérdőívet, ami nem egyenlő a neten is fellelhető gyorstesztekkel. Az öndiagnosztizálástól egyébként is óva intenék mindenkit! A testtípus meghatározás teljesen ingyenes és kötelezettségmentes, de mindenképpen hasznos, mert a jövőben sok ayurvédikus testtípusokra szabott életmódtanáccsal készülök itt a blogon és a YouTube csatornán is.

Szeretném kérni a részletes ayurvédikus testtípus kérdőívet!

Adataidat bizalmasan kezelem és nem küldök spam-et.

Follow: