Kapszula gardrób – hogyan válassz évekig hordható ruhákat?

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian, akik ezt olvassátok, álltatok már tanácstalanul a teli ruhásszekrény előtt azzal a gondolattal, hogy nincs egy rongyom, amit felvegyek... Érdekes módon, én ezt leginkább akkor éreztem, amikor a gardróbom roskadásig tele volt, és minél célirányosabban szelektáltam a rég nem hordott darabokat, annál megnyugtatóbb lett az érzés, hogy igenis, van mit hordanom.

De ne szaladjunk ennyire előre. A ruhákkal, cipőkkel és kiegészítőkkel kapcsolatos tudatos választásom nem ment egyik napról a másikra. Pár évvel ezelőtt minden alkalommal, amikor a "nincs egy rongyom" érzés eluralkodott rajtam, már rohantam is a legközelebbi plázába, hogy megjutalmazzam magam valamilyen új, divatos és nélkülözhetetlennek gondolt darabbal. Sok esetben azonban a hasonló impulzus vásárlások során beszerzett cuccok iránti lelkesedésem mégsem bizonyult hosszú életűnek, és egy következő alkalommal minden kezdődött elölről, majd a kör bezárult. 

A kapszula gardrób ötlete először 2 évvel ezelőtt merült fel bennem, amikor a vadonatúj, gondosan megtervezett ruhásszekrénybe valahogy sehogy sem akartak beférni a cuccaim. Éreztem, hogy valami nem stimmel. Akkor még nem tudtam, hogy a minimalista gardrób ötlete az utóbbi években egy hatalmas mozgalommá és életstílussá nőtte ki magát.

A kapszula gardrób elnevezés egyébként egészen pontosan az 1970-es évek brit divatikonjától, Susie Faux-tól származik. Az ő elképzelése szerint bőven elég, ha a szezonális ruhakollekciónk mindössze 30-40, praktikus, egymással jól kombinálható darabból áll. Napjaink ún. "fast fashion" világában érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a ruha- és cipővásárlási szokásaink mennyire passzolnak az életstílusunkhoz. Nekem pl. hiába tetszenek a magas sarkú cipők, ha fél óránál tovább képtelen vagyok viselni őket, mert nem bírja a gerincem, és a talpam is lapos cipőért kiált. Ebből következően már eszembe sem jut betévedni a cipőboltok tűsarkú részlegére.

MIÉRT JÓ A KAPSZULA GARDRÓB?

Nemcsak amiatt, hogy végre lesz helyed a szekrényben, bár ez is egy fontos szempont. A legtöbben nagyon elfoglaltak vagyunk. A reggelek sok esetben rohanósak, különösen, ha még azzal is időt töltünk, hogy a bőség zavara miatt, vagy éppen azért, mert hozzánk, vagy az életstílusunkhoz nem passzoló ruháink vannak, képtelenek vagyunk gyorsan dönteni, hogy mit vegyünk fel aznap. Ez pedig egy újabb stresszfaktor az amúgy is stresszes hétköznapok során. 

A divatipar ezen kívül az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon, nemcsak a gyártási folyamatok miatt, hanem az elképzelhetetlenül sok megunt, kidobott és újra nem hasznosított ruhák és cipők milliárdjai miatt. Így ha tudatosan vásárolunk, a környezetet is védjük. 

Az 5 dolog, amire nem érdemes pénzt költeni című cikkben már volt arról szó, hogy miért érdemes a minőséget előnyben részesíteni a mennyiséggel szemben, és mik azok a divattal kapcsolatos dolgok, amiket inkább hagyj az üzletekben. Azt azonban mindenképp fontosnak tartom megjegyezni most is, hogy ha lényegesen kevesebb, de jó minőségű darabjaink vannak, végül észrevesszük, hogy kevesebbet költöttünk ruhákra, hiszen időtállóak, így sokkal tovább tudjuk őket használni.

HOGYAN FOGJ HOZZÁ?

A minimalista ruhatár nemcsak az ésszerűen kiválasztott darabokon alapul, hanem fontos, hogy ezeket szeresd is hordani, ugyanakkor praktikusak és szabadon kombinálhatóak legyenek. Ahhoz, hogy el tudj kezdeni szelektálni, első lépésként a gardróbod egész tartalmát ki kell pakolnod. Tudom, ez nem egy kellemes művelet, de mindenképpen megéri. Nálunk a szekrény az ágyunk mellett van, így én mindent oda szoktam halmozni.

Minden szelektálás alkalmával felteszem magamnak a következő kérdéseket, amelyek Neked is segíthetnek:

  • Viseltem ezt a ruhát/cipőt az elmúlt 1 évben?
  • Illik a mostani életstílusomhoz?
  • Passzol a többi ruhámhoz?
  • Jó még rám?
  • Szeretem hordani?

Ha bármelyik kérdésre NEM a válasz, akkor félreteszem. Tapasztalataim szerint amit nem viseltem 1 éven belül, annak vagy az az oka, hogy nagy/kicsi lett, vagy éppen elhasználódott. Akkor sem veszem fel, ha valamiért nem szeretem, mondjuk nem áll jól, vagy az anyaga és szabása miatt nem kényelmes. Régebben irodában dolgoztam, és kellettek az elegánsabb szettek, de amióta itthonról végzem a munkám, a fő szempont a kényelem lett. Így az üzleti megjelenésű daraboknak is menniük kellett. Az így kiválasztott ruhák közül a drágább darabokat megpróbálom eladni, vagy elajándékozni, de a legtöbb megy adományként a rászorulóknak.

A saját kapszula gardróbod kialakítása függ tehát az aktuális életmódodtól és természetesen az adott évszaktól is. Vannak azonban olyan alapdarabok, amelyek mindig hordhatóak. Általában igaz, hogy jó, ha a neutrális színek képezik a ruhatár alapját, mert ezek az alapdarabok mindennel jól harmonizálnak. Természetesen a színekről sem kell lemondani, 1-2 élénkebb darabnak is helye lehet a kollekciónkban.

ÖTLETEK A TAVASZI-NYÁRI ALAPRUHATÁRHOZ

Aki rendszeresen olvassa a blogomat, vagy követi a közösségi médiában megjelent posztjaimat, annak nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az etikus divatot és a fairtrade márkákat preferálom, ha a ruhatáramat szeretném bővíteni. A következő összeállításban olyan cuccokat gyűjtöttem Nektek össze, amelyek hihetetlenül jó minőségűek, ezért évekig hordhatóak, és nekem beváltak.

  1. Könnyű, futkosós vászoncipő

A tavaszi-nyári szezonban igazi must-have darabom a TOMS szürke alapon rose gold pöttyös cipellője. Nagyon-nagyon kényelmes, és ez a fazon hordható nadrághoz, vagy akár egy könnyű nyári ruhához is. Zoknit soha nem veszek fel hozzá, ezek a cipők igazi mezítlábas belebújós lábbelik.  Ez a színösszeállítás és minta azért is a kedvencem, mert kicsit bohókás, ugyanakkor szerintem remekül kombinálható az alapszínekkel. A két lábbeli közül, amit majd nyaralni is magammal viszek, egészen biztosan ez lesz az egyik. Utazáshoz és városnézéshez is kiváló, még sosem fájt benne a lábam.

 

Hol kapható?

Siesta Cipőbolt, 1065 Budapest, Podmaniczky u. 17.

vagy a Siesta Webshopban.

 

2. Kényelmes, multifunkcionális szandál

Nyaraláskor, és egyáltalán a nyári tikkasztó melegben a szandál szintén nélkülözhetetlen társam. Ahogy már említettem, én a lapos lábbelik híve vagyok, úgyhogy egy olyan szandit választottam a TOMS-tól, amit fel tudok venni egy elegánsabb ruhához is, de ugyanúgy jól néz ki lazább cuccokkal is. A színe is ennek megfelelően semleges. Ez a szandál egyébként tiszta bőr, ami azért is jó, mert nem izzad a talpam benne. A felső, pántos része pedig annyira puha, hogy egyáltalán nem irritál, ezért sosem kellett attól tartanom, hogy esetleg valahol kidörzsöli a lábamat.

 

Hol kapható?

Siesta Cipőbolt, 1065 Budapest, Podmaniczky u. 17.

vagy

a Siesta Webshopban.

 

3. Elegáns, de kényelmes ruha

A túlzottan elegáns darabokat nem szeretem, de egy olyan ruha, ami már nem teljesen hétköznapi hatást kelt, nagyszerűen viselhető mindenféle olyan eseményre, ami megköveteli, hogy kiöltözzünk. A nyár az esküvők, szabadtéri színház és koncertek időszaka, ezért jó, ha lapul a szekrényünkben egy hasonló darab. Ez a PEOPLE TREE ruha organikus pamutból készült, de tartalmaz 5% elasztánt is, aminek köszönhetően még kényelmesebb. Én a khaki árnyalatot rendeltem meg, de egyébként kapható feketében és pávakékben is. 

via www.peopletree.co.uk

Hol kapható?

People Tree Webshop

 

4. Jó minőségű farmer

Egy jó fazonú és anyagú farmer természetesen nemcsak a tavaszi-nyári ruhatárunk része lehet, mert minden évszakban jól kihasználható, ezért igazi befektetés. A kedvenc etikus farmermárkám a MUD JEANS, mert nemcsak új, de vintage darabokat is lehet kapni a webshopjukban. Farmert korábban nem szívesen rendeltem a netről, de mivel náluk 15 napos cseregarancia van, ezért felbátorodtam. A kedvenceim a szűk szárú skinny jeans-ek, azokból is inkább a sötétebb árnyalatok, mert jobban párosíthatóak a különböző színű felsőkkel.

 

 via www.mudjeans.eu

Hol kapható?

MUD Jeans Webshop

 

5. Egyszínű pamut trikók

Nyáron sima felsőként, télen hosszú ujjú póló, vagy pulcsi alá hordom őket. Alapvető, hogy a trikó tiszta pamutból legyen, hiszen közvetlenül érintkezik a bőrrel, és fontos, hogy egész napra kényelmes viselet legyen. Régebben sokszor volt gondom a minőséggel, illetve azzal, hogy sok anyag átlátszó volt, ezért nem lehetett csak úgy magában felvenni, ahogyan én szeretem hordani. Arról nem is beszélve, hogy szinte mindegyik rövidnek bizonyult, mert én szeretem, ha rendesen be tudom tűrni a nadrágba, és nem villog fél óra után a derekam. Hosszas keresgélés után végül a NON+-nál találtam olyan trikókra, amelyek minden rigolyámnak megfelelnek. Mindenféle színben kaphatóak, de én a fekete-fehér alapszínekre esküszöm.

 via nonplusz.hu

Hol kapható?

NON+ MOM park, 1123 Budapest, Alkotás u. 53 (földszinti mellékfolyosó)

vagy

NON+ Webshop

 

6. Szellős rövid ujjú póló

Farmerhoz, rövidnadrághoz, könnyű nyári nacihoz, de akár szoknyához is fel szoktam venni a pólókat. Feltéve ha elég lezserek, szellősek, és szuperkényelmes anyagból vannak. A kánikulában ki nem állhatom, ha feszül rám a ruha, ilyenkor pont az ilyen laza cuccok kellenek. A szürke is egy olyan semlegesen szín, amivel nem nagyon lőhetünk mellé, de persze ki-ki ízlése szerint színezheti a hétköznapi viseletét. A JAN 'N JUNE pólóit különösen szeretem, mert még évek múlva is tartják a színüket és a formájukat.

 

 via jannjune.com

Hol kapható?

Jan 'n June Webshop

 

7. Nyári pamut vagy viszkóz ruha

A pamut és a viszkóz egyébként a mániám, mert természetes, kényelmes viselet, nem igényel különösebb odafigyelést, és az igazán jó minőséget még sokszor vasalni sem kell. A szezonális basic ruhatáram alapdarabja egy olyan ruha is, amit akár otthon, akár a városban mászkálni, de még a strandra is fel tudok venni. A NON+-nál zavarba ejtően nagy a választék stílus, szabás és szín tekintetében hasonló ruhákból. Sosem könnyű választani közülük, de a mostani kedvencem ez az elöl rövidebb, hátul hosszabbra szabott, hihetetlenül lezser és vagány ruha. Ahogy a képen is látjátok, hűvösebb napokon tök jól kombinálható leggings-el is.

 via nonplusz.hu

Hol kapható?

NON+ MOM park, 1123 Budapest, Alkotás u. 53 (földszinti mellékfolyosó)

vagy

NON+ Webshop

 

Remélem sikerült kedvet csinálnom Nektek a gardróbotok újragondolásához, és kérlek jelezzétek kommentben, ha kérdésetek, észrevételetek van, vagy további inspirációra van szükségetek!

Follow: