hogyan válts tudatos életmódra | első lépések

Amikor nemrégiben a férjemmel elkezdtük az életünk minden területét a tudatosság, természetesség és nyitottság mentén szervezni, az ismerősök gyakran tették fel a kérdést, hogy miért csináljuk. Miért vásároljuk a "drága" natúr kozmetikumokat, öko tisztítószereket, és miért a háztáji és bio gazdálkodásból származó élelmiszereket részesítjük előnyben, amikor sokkal "olcsóbban" is beszerezhetőek a mindennapokhoz szükséges termékek?

Azt a tényt még a legszkeptikusabbak is elfogadták, hogy a kevesebb vegyszer, és a tudatosan átgondolt vásárlás nemcsak az egészségünknek, de a pénztárcánknak is jót tesz. Nem győzöm ugyanis hangsúlyozni, hogy ha csak azokat a dolgokat vesszük meg, amelyekre valóban szükségünk van, akkor rengeteget tudunk spórolni, a minőség pedig mindig kifizetődőbb a mennyiségnél.

Ha egy ötlet, vagy éppen egy új életmód sikeres és működik, akkor a "miértek" után általában a "hogyan" kérdések következnek. Abban szeretnék most segítséget nyújtani Nektek, hogy melyek azok az első kis lépések, amelyek segítségével nyitni lehet egy tudatosabb, és ezáltal nyugodtabb életstílus felé.

 

5 kezdő lépés, amit akár azonnal megtehetsz, és pénzbe sem kerül

 1. Mi már régóta nem vásárolunk eldobható, műanyag palackos ásványvizet. Ez nemcsak amiatt fontos, mert a műanyag nem tud lebomlani, és szennyezi a környezetet. Sajnos a rossz minőségű palackokból akár ki is oldódhatnak az egészségkárosító anyagok, az előre palackozott vízben pedig a baktériumok is elszaporodhatnak. Válaszd inkább Te is a friss, szűrt vizet.
 2. Ha szereted a "to-go", vagyis az elviteles kávét, kérd a saját kis termoszodba, így nem termelődik felesleges hulladék. Egy jó minőségű termosz, amiből akár séta közben is tudod kortyolgatni az innivalódat, akár évekig is használható.
 3. Mondj nemet az italokhoz kínált műanyag szívószálakra. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, válaszd a papírból készült változatot.
 4. Ha vásárolni mész, vigyél magaddal bevásárlótáskát. Sokat lehet spórolni, ha nem kell minden alkalommal szatyorra költeni. Néhány éve vettem egy fonott kosarat, ami a mai napig olyan, mint új korában. Akkor drágának tűnt, de jó befektetés volt. Minden üzletlánc kínál már vászontáskákat és újrafelhasznált papír szatyrokat is, amelyek mindig jobb választások, mint az olcsó műanyag.
 5. Ne vidd túlzásba a papírtörlő használatát. A jó öreg, mosható konyharuhák és textil törlőrongyok sokszor éppen olyan jó szolgálatot tesznek. Ha papírtörlőre van szükségem, a dm-ben mindig a saját márkás Sanft & Sicher Recycled termékeket választom.

5 további lépés a tudatos vásárláshoz vezető úton

 1. A műanyag, eldobható fogkeféinket nemrég lecseréltük bambuszból készült nyelűre. Fontos észben tartani, hogy nem a speciális, mindent tudó fogkefék teszik hatékonnyá a fogmosást, hanem a rendszeresen cserélt fogkefék, és a megfelelő fogmosási technika. A fogkeféket célszerű legalább 3 havonta cseréni, vagyis ezen az elven egy ember évente legalább négy fogkefét használ el. Ha a fogkefénk biológiailag gyorsan lebomló anyagból készül, akkor máris kevesebb műanyag hulladékot termeltünk, ami a Föld népességét figyelembe véve egyébként is tetemes mennyiség.
  Bambusz fogkefék:
  NapiBio webshop, 1490 Ft/db
  Amazon, 13.99 €/4 db
 2. Már említettem, hogy mennyit lehet spórolni a saját bevásárló szatyorral, vagy kosárral. Mivel mindig ez utóbbit viszem magammal a boltba vagy piacra, nem feltétlenül van szükség arra, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket külön műanyag zacskóba tegyem. A pénztárnál vagy a piacon így is le tudják mérni. Ha valamihez elengedhetetlen a zacskó, inkább papírtasakba kérem, ha lehetséges.
  Fonott bevásárló kosarak:
  Czinege Manufaktúra, 1600-4500 Ft
  Amazon, 19.80 €
 3. Szeretek ugyan új natúrkozmetikai újdonságokat kipróbálni, legyen az folyékony tusfürdő, vagy sampon, de vitathatatlan, hogy roppant gazdaságtalanok. A natúr szappanok használatával nemcsak műanyag, vagy jobb esetben üveg hulladékot nem termelünk, de nem vesszük meg a termékkel együtt a vizet sem, amely a folyékony kozmetikumok fő összetevője. Rengeteg nagyon jó minőségű natúr szappan közül lehet ma már válogatni, amiket nyugodtan használatunk akár hajmosásra is. Most a szentendrei Nizitá Szappanműhely termékeit használom, és nagyon elégedett vagyok velük.
  Natúr szappanok:
  Nizita Szappanműhely, 650 Ft-tól
  Németországba is szállít!
 4. Tudom, nagyon old-school-nak tűnik, de előkerültek a szekrény mélyéről az anyukámtól örökölt textil zsebkendők is. Amikor csak lehet, inkább ezek után nyúlok, de bevallom, a papírzsepiről azért nem tudtam teljesen lemondani. Ebből viszont mindig a már említett dm-es Sanft & Sicher Recycled márkát választom.
  Textil zsebkendők:
  Zöldbolt, 285 Ft/db
  Amazon, 9.50 €/12 db
 5. Régebben bele sem gondoltam, hogy a műanyag mosogatószivacsok használatával is mennyi szemetet termelünk. Szerencsére ma már erre is van alternatív megoldás. Egyre több helyen kaphatóak a természetes anyagú, mosogatáshoz is használható luffa-, vagy kender szivacsok. Ha elhasználódtak, mehetnek a komposztba.
  Természetes alapanyagú mosogatószivacsok:
  Vegatár, 390 Ft/6 db

via Pinterest

5 tipp az igazán elhivatottaknak

 1. Ha élelmiszert vásárolok, mindig törekszem arra, hogy lehetőleg minél kevesebb legyen előre csomagolva. Sok helyen van lehetőség arra, hogy akár olyan apró szemű dolgokat, mint a bab, borsó, lencse, olajos magvak, vagy aszalt gyümölcsök, kimérve vásároljunk. Ilyenkor mindig viszek magammal kis üvegeket, és műanyag zacsi helyett ezekbe porciózom ki őket.
 2. Aki használ borotvát, annak jó alternatíva lehet a nagyapáink korában népszerű, de ma újra divatba jött cserélhető pengéjű változat. A csak néhány alkalommal használható, eldobható borotvák szintén elképesztő mennyiségű, nem lebomló hulladék forrásai. A PB palackos borotvahabok és gélek helyett akár borotvakrémet vagy borotválkozó szappant is ki lehet próbálni.
  Hagyományos borotvák:
  Extrametál, 8000 Ft-tól
  Amazon, 24.99 €
  Natúr borotválkozó szappan:
  Ökoázis, 799 Ft
  Amazon, 8.95 €
 3. Mi nők is sok-sok szemetet termelünk menstruáció alatt, vagy a ciklus többi napján az eldobható betétekkel és tamponokkal. Ha ragaszkodunk hozzájuk, lehet már kapni organikus pamutból készült változatokat is, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat, mert többek között nem vegyszeresen fehérítették őket. Az igazán "hardcore" megoldás azonban kétségkívül a menstruációs tölcsér és a mosható betétek használata.
  Organikus tamponok:
  Naurel, 1050 Ft
  Amazon, 5.22 €
  Mosható intim betétek:
  Emilla, 1600 Ft-tól
  Amazon, 19.95 €/4 db
  Menstruációs kelyhek:
  Emilla, 8099 Ft (vegán)
  Amazon, 19.95 € (vegán)
 4. Az 5 dolog, amire nem érdemes pénzt költeni bejegyzésben már részletesen írtam arról, hogy a ruházkodáson miként tudunk spórolni. Ha még nem olvastátok, érdemes átfutni.
 5. Itt Németországban, de legalábbis nálunk Frankfurtban kötelező szelektíven gyűjteni a szemetet, mert aki nem teszi, azt megbüntetik. A közös szeméttárolóban van komposzt kuka is. Remélhetőleg ez utóbbi már Magyarországon is kezd majd elterjedni. Akinek van kertje, fel tud állítani egy saját kis komposztálót is, ahova a bio hulladékot ki tudja önteni, ami aztán rövid időn belül szépen lebomlik. Kapható már egyébként teraszon, vagy konyhában használható komposztáló is.
  Komposztáló:
  Ökomarket, 9100 Ft-tól
  Amazon, 36.95 €

Ti fontosnak tartjátok a tudatosságot? Szerintetek milyen kihívásokkal és nehézségekkel kell szembenéznünk?

Follow: