Fashion Revolution Week 2017 – csatlakozz Te is!


A közösségi médiában biztosan sokan találkoztatok a FASHION REVOLUTION WEEK (Divatforradalmi Mozgalom Hét) felhívásaival, amelyek arra buzdítanak benneteket, hogy ezen a héten, vagyis április 24. és 30. között fotózzátok le a kedvenc ruhátok címkéjét, és posztoljátok a képet a Facebookon vagy Instagramon a következő hashtagekkel: #kikészítettearuhámat #whomademyclothes.

via fashionrevolution.org

 

De honnan indult ez a mozgalom, és miért fontos a tevékenységük?

A FASHION REVOLUTION egy olyan világméretű kezdeményezés, amelynek tagjai azért dolgoznak nap mint nap, hogy a divatipar működése átláthatóbb, tisztességesebb és biztonságosabb legyen. 2013. április 24-én ugyanis Bangladesh-ben szörnyű tragédia történt. A fővárosban, Dhakában összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár, több ezer embert maga alá temetve és 1134 ember halálát okozva. A tragédia, amely az egész világot megrázta, a történelem 4. legnagyobb ipari katasztrófája volt. Ezen a héten nemcsak a bangladeshi áldozatokra emlékezünk, de arra a több millió emberre, köztük gyerekekre is, akik a mai napig hasonlóan méltánytalan munkakörülmények között és feltételek mellett kénytelenek kiszolgálni a fast fashion márkák elvárásait. Közülük sokan verbális és fizikai erőszaknak vannak kitéve, és olyan nyomorban élnek, hogy még a legalapvetőbb szükségleteik sincsenek meg.

via wikipedia.org


 Nem szabadna, hogy ezután bármikor újra megtörténhessen az, 
hogy a divatiparban dolgozó emberek a körülmények miatt életüket veszítsék.
Itt az ideje, hogy ez ellen mindannyian tegyünk!


A tudatos vásárlás nemcsak a fairtrade gyártás és kereskedelem miatt fontos. A szükségtelen fogyasztás és halmozás a pénztárcánkon kívül a környezetet is terheli.

Néhány példa:

  • a gyárakban évente kb. 80 milliárd ruhadarab készül
  • egy póló elkészítéséhez 2720 liter vízre van szükség, ami egy ember 3 évre elegendő ivóvíz szükséglete
  • háztartásonként csak a ruhák mosása és szárítása 1,5 tonna szén-dioxidot termel évente, ami megfelel 6000 autó károsanyag kibocsátásának
  • egy farmer gyártása során 750 liter vizet használnak fel, ami annyi, mintha 285-ször zuhanyoznánk le egymás után
  • az a ruhamennyiség, amit egyébként nem használunk, csak  hirtelen indíttatásból megvettünk, vagy meguntunk, Magyarország esetén éves szinten megtöltene egy nagyobb futball stadiont, és akkor a feleslegesen kiadott pénzt még nem is számoltuk
  • a kidobott ruhák 95%-át újra fel lehetne dolgozni, vagy más módon hasznosítani

Ahhoz, hogy a divatipar működése átláthatóbb legyen, mindannyiunknak jogunk van tudni, hogy kik és milyen körülmények között készítik a ruháinkat.

Vásárlás előtt szerezz információt a márkákról!


Ossz meg Te is egy fotót a kedvenc ruhadaraboddal, benne a brand címkéjével, és használd a hashtageket: 
#kikészítettearuhámat #whomademyclothes #fashrev #fashionrevolution


A világ 80 másik országával együtt Magyarország is részt vesz a Fashion Revolution kampányban. Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan járulhatsz hozzá Te is ahhoz, hogy a ruháidat készítők jobb körülmények között dolgozhassanak, vegyél részt április 27.-én 17.30 és 20.00 óra között a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadáson. A rendezvényt a Fashion Revolution Magyarország szervezi. A részletes programot ITT találjátok.

 

 

 

Follow: