BLACK FRIDAY: 5 ok, amiért nem vásárolok

Tudjátok, hogy nem szoktalak titeket vásárlásra buzdítani, pont ellenkezőleg: szeretem felhívni arra a figyelmet, hogy rengeteg pénzt lehet azzal spórolni, ha nem a szívünkre, hanem az eszünkre hallgatva költjük a pénzünket. Hazudnék, ha azt mondanám, korábban soha semmit nem vásároltam egy-egy Black Friday alkalmával, de gyorsan rájöttem, hogy nem nekem való... Ahogy a Glamour Napok, és az összes olyan esemény sem, amelyek azt sulykolják, hogy vásároljunk, és ezzel párhuzamosan soha vissza nem térő kedvezményekkel kecsegtetnek.

Az utóbbi években, amióta külföldön élünk, a karácsonyi ajándékozással és az őrült vásárlásokkal is felhagytunk. A boltokban tobzódó tömeget sosem szerettem, de még a netes böngészés is stresszelt ilyenkor a "kötelező" shoppingolás, a bőség zavara, és a bizonytalan érzés miatt, hogy vajon örül-e majd a megajándékozott az általam kiszemelt tárgynak.

Manapság, ha meglepjük egymást, inkább élményeket adunk, de csak egymásnak a férjemmel. A család és a barátok pedig gyönyörű képeslapokat kapnak személyre szóló üzenetekkel, és higgyétek el, ugyanúgy, ha nem jobban örülnek nekik, mint a drága, és valljuk be, sokszor haszontalan ajándékoknak.

Ezen kívül még 5 jó okom van arra, hogy kerüljem a boltokat a Black Friday hetében és egész decemberben:


I. Tömeg van a boltokban


Sokakhoz hasonlóan én sem bírom a tömeget. Érdekes egyébként, mert a kedvenc zenekarom koncerjén marhára nem zavar körülöttem a 80 ezer ember, de egészen más a helyzet, amikor tolongás, és kígyózó sorok állnak a próbafülke vagy a pénztár előtt. Ilyenkor azt mondja a belső hangom, hogy: menekülj, ki innen minél előbb. Idén duplán hallgatok rá, mert a pláza és a helyi "shopping street" környékére sem merészkedem.


II. Online is vásárolhatok


Már ha szükséges... Ma már online is megkapjuk ugyanazokat a dolgokat, mint a boltokban Black Friday alkalmával is, szóval szerintem tényleg felesleges nyomorogni a tömegben. Ha divatról van szó, nem a fast fashion márkákat részesítem előnyben, és a kozmetikumok terén is jobban érdekelnek a kis manufaktúrák natúr termékei. Ezek nagy részét a saját webshopjukból, vagy a német Amazon-ról szoktam megrendelni. A netes vásárlásokkal viszont szintén nagyon kell vigyázni, mert 1-2 kattintás, és nagyon könnyen olyasmi landol a virtuális kosárban, aminek semmi keresnivalója ott. 🙂


III. Felesleges pénzköltés


Ne értsetek félre, nem vagyok ellene a kedvezményeknek, sőt még az ilyen napoknak/heteknek sem, egyszerűen csak távol tartom magam tőlük pontosan amiatt, mert én is könnyen elcsábulnék, és egészen biztosan vásárolnék valami olyasmit is, amire nincsen szükségem, csak a pillanat hevében úgy érzem, hogy mégis. A pénzemet szeretem inkább egészséges ételekre, sportra, wellnessre és utazásra költeni, egyszóval olyan dolgokra, amik segítenek a mindennapjaimat egészségesen és aktívan élni, és a ruha/cipő/kiegészítő/elektronikai cikk, stb. vásárlás nem tartozik közéjük. Nagyon rossz érzés, amikor vásárláskor hazaérkezvén rádöbbenünk, hogy már megint többet költöttünk a kelleténél, és nem csak az előre kiszemlelt farmert vettük meg 30% kedvezménnyel, hanem még 3 másik ruhadarabot is, amik nélkül addig is tök jól megvoltunk.


IV. Nem mindig az akciós ajánlat a legjobb


Általánosítani ugyan nem lehet, de sok esetben igaz, hogy a Black Friday alkalmával leárazott márkák és azok termékei nem mindig a minőséget képviselik. A második legnagyobb pénzkidobás a felesleges cuccok vásárlása mellett az, ha rossz minőségű terméket veszünk, amit esetleg csak néhány alkalommal tudunk használni. Azok a márkák, akik megbízható minőséget képviselnek, általában részt sem vesznek a Black Friday akcióban, vagy a kevésbé futó, nem túl népszerű termékeiket akciózzák le. Érdemes résen lenni!


V. Nyugalmat szeretnék magam körül


Ahogy már említettem, nem szeretem a külső nyomást, de nemcsak a vásárlással kapcsolatban, hanem az élet többi területén sem. A közeledő ünnepi időszak számomra a nyugodt készülődésről, az év összegzéséről és az új célok kitűzéséről, a tervezésről szól. Ebbe nem fér bele a rohanás, az időhiány miatti stresszelés, amit úgy tudok kikerülni, ha nem hagyom, hogy mások elvárásai szerint éljek, hanem a saját igényeimet és ritmusomat figyelembe véve működjek. Ez talán önzőségnek tűnik sokak szemében, de számomra ez a kulcs az elégedettséghez és a teljes élethez.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a Facebookon is. 🙂

Kövesd a blogot a Facebookon, és az Instagramon és iratkozz fel a  YouTube- csatornámra,

ha nem szeretnél lemaradni a legújabb posztokról és videókról.

Follow: