5 tipp, amivel legyőzheted a vásárlásmániát

Tizenéves koromban imádtam a színes magazinok divatoldalait böngészni, és mindig arra vágytam, hogy legyen sok márkás ruhám és cipőm. Mindig volt mit felvennem, de a szüleim nem engedhették meg maguknak, hogy megvegyék nekem a legutolsó divat szerinti, drága cuccokat. Amikor aztán az egyetem után elkezdtem dolgozni, és lett saját pénzem, igazi "shopaholic" lettem. Meghatároztam magamnak egy havi keretet, amit aztán teljesen fel is emésztett a divatőrületem. A gardrób roskadásig tele volt, mégis sokszor úgy éreztem, hogy nincs mit felvennem. Ahelyett, hogy átgondoltam volna ennek az okát, az utam újra az üzletekbe vezetett, aminek újabb felesleges pénzköltés és halmozás lett az eredménye.

 

 

Eljött az a pont, amikor el kellett döntenem: vagy kibővítem a gardróbot sok-sok pénzért, hogy elférjenek a rég elfeledett és évek óta nem hordott cuccaim, vagy végre időt szánok arra, hogy átgondoljam, valójában mi számomra a prioritás, és megéri-e pusztán a vásárlás öröméért pénzt költenem. 

A vásárlási mánia megszüntetésének ez volt a legnehezebb pontja. Az önvizsgálat. Odáig viszonylag gyorsan sikerült eljutnom, hogy a mennyiség helyett a minőséget preferáljam, de ettől önmagában sajnos nem lett több hely a gardróbomban. Több évbe telt, mire meg tudtam válni minden olyan dologtól, amit azért tartogattam, mert hátha jó lesz még rám, újra divat lesz, vagy újra kedvem lesz hordani. Ma már tudom, hogy nem, egyik sem lesz. 🙂 Kiselejteztem ezen kívül mindent, aminek kicsit is kényelmetlen volt akár a szabása, akár az anyaga, de mennie kellett azoknak a ruháknak, cipőknek is, amelyek nem illenek többé az életmódomhoz, vagy a stílusomhoz. Ahogy ürült a szekrény, úgy tisztultak a gondolataim is. Egy nagy selejtezés után nemcsak a tér, de a lélek is felszabadul. Akkor még nem tudtam, hogy ennek a szemléletmódnak neve is van: minimalizmus.

Természetesen nem csak végletekben lehet gondolkodni a vásárlási szokásokkal kapcsolatban, de a kevesebb fogyasztás a bankszámlánk mellett a gardróbunkat, sőt a pszichénket is segít rendben és egyensúlyban tartani.

A következő 5 tanács Nektek is segíthet abban, hogy átgondoltabban, tudatosabban vásároljatok, és ne bánjátok meg később, hogy kiadtátok a nehezen megkeresett pénzeteket olyasmire, amire valójában nincs is szükségetek:

MIÉRT AKAROD AZONNAL MEGVENNI?

Az impulzusvásárlásoknak, vagyis amkor ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy azon nyomban megvegyünk valamit, ami éppen megtetszik, mindig oka van. Az első kérdés, amit ilyenkor felteszek magamnak, a MIÉRT? Úgy értem, VALÓJÁBAN miért vágyom az adott dologra? Mindenkinek van már, csak nekem nincs? Vagy éppen ellenkezőleg, annyira egyedinek tűnik, hogy tuti nem lesz még egy ilyen alkalom, ha most elszalasztom? Az is lehet, hogy egyszerűen csak tetszik, nincs mögöttes ok. Ilyenkor érdemes továbblépni a következő pontra.

TEDD FEL MAGADNAK A 6 KÉRDÉST

  • Miért vagyok itt?
    (miért jöttem be az üzletbe, miért böngészem ezt a webshopot, stb.)
  • Hogy érzem most magam?
  • Tényleg szükségem van erre a cuccra?
  • Gond nélkül ki tudom fizetni, hogy később ne hiányozzon máshonnan a pénz?
  • Hova és milyen gyakran fogom felvenni?
  • Mi lenne, ha nem venném meg most azonnal?

ALUDJ RÁ PÁRAT

Adj magadnak legalább egy napot, hogy átgondold, miért is szeretnéd megvenni, amit kiszemeltél. Akárcsak az első kérdésnél, ha a MIÉRT-re koncentrálsz, könnyebben hozol helyes döntést, és kevesebb az esélye, hogy csupán az érzéseid fognak vezérelni a döntésben.

ÓVATOSAN AZ ONLINE VÁSÁRLÁSSAL

Kétségkívül nagyon kényelmes és stresszmentes a számítógépen vagy az okostelefonon böngészni a webshopokat, épp ezért jobb óvatosnak lenni. Az online üzletekben való barangolás becsapós lehet. Korábban nagyon sokszor megesett velem, hogy először csak szétnéztem, majd megtetszett valami, ami addig esetleg eszembe sem jutott, majd hipp-hopp, máris a virtuális kosárban landolt, és csak azt vettem észre, hogy a bankkártyám adatait pötyögöm be épp. Ez még a jobbik eset, mert közben meggondolhatjuk magunkat, de nehezebb a dolgunk, ha a webshopban már korábban megadtuk a fizetési opcióninkat, és csak egy kattintásra vagyunk a vásárlástól. Éppen ezért soha nem mentem el sehol az adataimat, hogy kétszer is meggondoljam, valóban megéri-e végigvinni az egész procedúrát.

FIZESS KÉSZPÉNZZEL

Ha hanyagolod a bankkártya használatát, és inkább készpénzzel vásárolsz, máris nem tűnik annyira ártatlannak egy-egy kiadás. Ha vizuálisan is látod, hogy valójában mennyi pénzt készülsz éppen elkölteni, az komoly visszatartó erő lehet akkor, ha nem egy előre átgondolt, eltervezett lépésról van szó.

Follow: