5 dolog, amire nem érdemes pénzt költeni

A költözés utáni kicsomagolásnál döbbentem rá először, hogy mennyi felesleges ruhát, cipőt, sminkcuccot és kozmetikumot vásároltam és halmoztam fel az évek során. Biztosan hallottátok már azt a mondást, hogy ha egy ruhát 1 évig nem veszel fel, akkor nyugodtan megválhatsz tőle. Ez az állítás igaz minden olyan "nélkülözhetetlen" dologra, ami a szekrény vagy egy doboz mélyén csücsülve várja hónapok vagy évek óta, hogy használatba vedd. 

Németországban óriási divat most a "decluttering", vagyis a selejtezés. A mozgalomhoz kapcsolódó minimalista életstílus és szemléletmód lényege, hogy ne vásároljunk és tároljunk olyan termékeket, amikre valójában nincs is szükségünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek szép dolgaink, de elsősorban NE az határozza meg a fogyasztási szokásainkat, hogy éppen mi a menő. A selejtezés pedig nemcsak a teret frissíti fel, de a közérzetünkre is jó hatással van. 

Éppen tervezni kezdtem, hogy hány új szekrényre és komódra van még szükség a rég nem használt holmik tárolásához, de szerencsére időben észbe kaptam. Inkább a helyi Vöröskeresztnek adományoztam minden még jó állapotban lévő, alig, vagy éppen soha nem hordott cipőt és ruhadarabot. A rég lejárt make-up termékeket és krémeket pedig egy határozott mozdulattal a kukába hajítottam. 

Hiszek abban, hogy nem minél több tárgyat, hanem sok-sok élményt érdemes gyűjtenünk. Ha nem vásárolunk feleslegesen, rengeteg pénzt megspórolhatunk, amit akár utazásra, szórakozásra vagy a hobbinkra is fordíthatunk. 

Ha Neked is szimpatikus a takarékos életstílus, de szükséged van egy kis inspirációra, az alábbi 5 tipp a segítségedre lehet:

 

Impulzusvásárlás

Mostantól nem veszek meg semmit csak azért, mert tetszik, szép és mindenkinek olyan van. Írtam egy kívánságlistát azokról a dolgokról, amikre valóban szükségem van, és amikor vásárolni megyek, igyekszem tartani magam hozzá és célirányosan válogatni. Természetesen néha meglátok egy olyan ruhát, cipőt vagy éppen kozmetikumot, amire már régóta vágyom. Ilyenkor az a taktikám, hogy nem veszem meg azonnal, inkább többször átgondolom, hogy pl. ha ruháról vagy cipőről van szó, illik-e a gardróbom többi darabjához, vagy hova és hányszor tudnám felvenni. Sokszor megesik, hogy pár nap után teljesen el is felejtem, de ha mégsem, és passzol a mostani életstílusomhoz és szükségem is van rá, akkor megveszem.

via Pinterest

Amiből már van egy

Veletek előfordult már, hogy vetettek egy szép új cipőt, vagy ruhát, és amikor hazaértetek, rájöttetek, hogy egy szinte ugyanolyan már lapul a szekrényben? Valójában nincs szükség 10 "játszós" pólóra, kettőnél több farmerra, és tucatnyi nyári ruhára. A ruhatáram kétharmadát már kiselejteztem, de még így is a maradék mindössze 20 százalékát hordom rendszeresen. Ha valamelyik alapdarabom elhasználódik, az felkerül a beszerzendő dolgok listájára. Mivel sokkal kevesebb ruhám és cipőm lett, így pontosan tudom, hogy mi van a gardróbomban. Ezzel el tudom kerülni, hogy teljesen feleslegesen megvegyek valamit csak azért, hogy legyen, vagy mert éppen divatos.

via Pinterest

Alkalmi ruhák

Minden alkalommal, amikor egy olyan eseményre voltam hivatalos, amikor illett elegánsan megjelenni, úgy éreztem, hogy feltétlenül új ruhát kell vennem, mert "nincs egy rongyom sem, amit felvegyek". Az új ruhához természetesen új cipő és új kiegészítők is kellettek. Így történt meg, hogy a szekrényem roskadásig tele lett olyan cuccokkal, amiket max. 1-2x viseltem. Pedig higgyétek el, senki nem emlékszik arra, hogy mit viseltünk pár héttel vagy hónappal korábban... Mivel a munkám miatt soha nem kellett elegánsan öltözködnöm, kiselejteztem  az alkalmi ruhákat, és csupán három olyan outfitet tartottam meg, amelyeknek a darabjai egymással is kombinálhatóak. Jó megoldás lehet még, ha egy-egy alkalommal elkérjük egy barátnőnk ruháját, de az alkalmi ruhakölcsönzők is alternatívát jelenthetnek. Jó minőségű és kedvező áru ruhákért a second-hand boltokba is érdemes bekukkantani.

via Pinterest

Új kiegészítőket igénylő dolgok

Az előző pontban már volt szó arról, hogy bizony az új ruhákhoz hajlamos voltam új kiegészítőket is vásárolni. Most mielőtt veszek valamit, alaposan átgondolom, hogy az adott darabhoz van-e cipőm, és hogy kombinálható-e legalább három másik outfittel. Ha nem, akkor inkább nem veszem meg, és tovább keresgélek egy megfelelő darab után. Ahogy említettem, nem látom értelmét olyan dolgok felhalmozásának, amelyek használata további felesleges költekezést generálhat.

via Pinterest

Silány minőségű termékek

Tapasztalatom szerint érdemes inkább egy kicsivel több pénzt kiadni a valóban szükséges dolgainkra, és nem a mennyiségre, hanem a jó minőségre áldozni. Sajnos azonban a drágább termék nem jelent automatikusan minőséget is. Ma már az Interneten rengeteg terméktesztet és értékelést találhatunk, ezért a nagyobb összegű vásárlások előtt érdemes itt tájékozódni. Kikérhetjük a barátaink, ismerőseink véleményét is, amik mindig hitelesebbek, mint a reklámok és hirdetések.

via Pinterest

Összességében szerintem érdemes átgondolni, hogy milyen használati tárgyak illenek a személyiségünkhöz és az életstílusunkhoz. Ha valaki takarékoskodni szeretne, nem érdemes az aktuális divat kísértésébe esni. Vásárlás előtt most már mindig átgondolom azt is, hogy az adott terméket mennyi ideig szeretném majd használni. 1 évig, 5 évig, vagy akár 10 évig? Azt gondolom, mindenképpen jobb befektetés, ha hosszabb távra gondolkodunk.

Szerintetek mire nem érdemes még pénzt költeni?

Follow: