10 újévi fogadalmam

A cím után biztosan kicsit furcsának tűnik, ha azt mondom, hogy nem hiszek az újévi fogadalmakban. Egészen pontosan abban nem hiszek, hogy egyik napról a másikra 1-2 dolgon kívül tartósan megváltoztathatóak a hosszú időn át begyakorolt, zavaró, fejlődést hátráltató, netán egészségtelen szokásaink. A változást csak folyamatos, kis lépésekben tudom elképzelni, mondjuk úgy, hogy havonta 1 dolgon próbálok meg változtatni, és megvárom, amíg az újdonság beépül a napirendembe és az életmódom része lesz. Csak ezután látom értelmét egy újabb változtatásnak, mert így a legkevesebb az esélye annak, hogy csupán fellángolások legyenek a nagy elhatározásokból.

Amin egészen biztosan változtatnom kell idén, az a produktivitásom. Nálam lustább lény ugyanis nem sok van a földön. Néha úgy érzem, talán csak a macskák vetekedhetnek velem, és Garfield mondása, miszerint "Olyan lusta vagyok, hogy még lustálkodni is lusta vagyok." többnyre igaz rám. A lustasággal együtt jár sajnos a halogatás is, ezért ennek a két, számomra borzalmasan rossz szokásnak a hatása érződik az életem minden területén. Minden nap egy újabb kihívás, hogy váltotassak ezen, és tulajdonképpen erre épül az a 10 "fogadalom", amit legyőzve lustaságomat, összeírtam magamnak.


1. Megtervezem a napomat és beosztom az időmet.


Ami a szorgalmas és produktív emberek számára természetes, az egy lustának igazi kihívás. Motivációs kellék nélkül szinte lehetetlen küldetés. Ahhoz, hogy továbbra is sikeresen haladhassak a saját utamon, akár a karrierben, akár a magánéletben, muszáj naponta egy kis szigort gyakorolnom magammal szemben. Aki volt már valaha, vagy éppen most "self-employed", az tudja miről beszélek. 🙂


Nem adok magamnak sok feladatot, de azt a néhányat, amit beírok a hatőridőnaplóba, igyekszem teljesíteni.


Heti 1 lustálkodó napot azért engedélyezek magamnak, ami nem azt jelenti, hogy aznap semmi produktívat nem csinálok, de azt nem azért teszem, mert előírtam magamnak. A tervezéshez egy motivációs naplót használok, ami rendszerességre és rendszerezettségre tanít. Eddig úgy tűnik, jó választás volt. A határidőnaplóról készítettem egy videót is, amit itt meg is nézhettek, ha még nem láttátok:


2. Kevesebbet nasizok.


Bár már sok-sok évvel ezelőtt áttértem a zöldség és gyümölcs alapú, mediterrán táplálkozásra, azért a kelleténél még most is többször előfordul, hogy túlzásba viszem az úgynevezett "egészséges nasik" fogyasztását. A hummusz és quinoa chipsek, a nyers müzliszeletek és a vegán csokikrémek tök jó alternatívái a hagyományos, bolti nassolnivalóknak, de lássuk be, ezek is élelmiszeripari, feldolgozott termékek, magas kalóriatartalommal. Moderált mennyiségben nem okoznak problémát, mert teljes értékű alapanyagokból készülnek, de talán jobb, ha inkább egy almát, banánt vagy répát kapunk be helyettük. A rendelhető havi nasiboxok pl. pont annyi snacket tartalmaznak, amit egy hónap alatt probléma nélkül megehetünk. Erről is készült már videó:


3. Minden nap tanulok valami újat.


Idén elsősorban a nyelvtanulásra kellene koncentrálnom, mert bár az angollal gond nélkül elboldogulok Frankfurtban, ideje a "basic" szintről egy kicsit feljebb tornázni a némettudásomat. Napi fél órát tűztem ki magamnak, ami persze lehet több is, de a lényeg, hogy a rendszerességet megszokjam. Eddig lelkesedésből 2-3 hétig napi 3-4 órát is foglalkoztam vele, aztán elfáradtam, és fél évig bele sem szagoltam. Ebben a formában nyilvánvalóan nem lehet egy nyelvet megtanulni. A németen kívül idén beiktattam a napi rutinomba az ayurvédikus gyógyászati ismereteim bővítését és a spirituális "önképzést" is.


4. Naponta meditálok.


Van egy bölcs zen mondás, miszerint "Ülj le meditálni naponta 20 percet, ha túl elfoglalt vagy, akkor egy órát."


Minél zaklatottabbak a napjaink és az elménk, annál nagyobb szükségünk van rá, hogy megőrizhessük a testi-lelki egyensúlyt, és elkerüljenek a betegségek. Az idő és a rendszeresség nagyon fontos. Én szeretem a napomat meditációval kezdeni és zárni, és amíg még nem tanultam meg a fókuszálást, a Headspace applikáció segítségével gyakoroltam. Ha beszéltek angolul, ajánlom nektek is, nagyon nagy segítség!


5. Új élményeket gyűjtök.


 Aki az ideje nagy részét otthon tölti, ahogy én is, az könnyen belecsúszhat a megszokott napi rutin egyhangúságába és kényelmébe. Bár unatkozni soha nem szoktam, mert a lustálkodás nálam a reggeltől-estig tartó olvasást jelenti, ami szintén élmény, de


idén még a tavalyinál is több olyan élményt szeretnék átélni, ami a séták, utazások vagy akár új hobbik, új emberekkel való
találkozások révén tapasztalhatóak meg.


6. Újra elkezdek festeni.


Na nem mintha óriási tehetségem lenne hozzá, de egyszerűen szeretem az önkifejezésnek ezt a módját, mert teljesen kikakpcsol és már-már meditatív állapotba kerülök tőle. Festés közben ugyanakkor érzem azt a jóleső izgalmat is, ami az egész folyamatot előre viszi, és élvezem a szabadságot, ami az elméleti és gyakorlati tudás teljes hiányából adódik. A hobbifestészetben nem is ez az érdekes, hanem az, hogy alkotunk valami maradandót, ami kifejezi a személyiségünket és az érzéseinket.


7. Több videót forgatok.


Időm éppenséggel eddig is lett volna rá, ötleteknek sem vagyok szűkében, de iszonyú sok munka egy minőségi videó elkészítése, éppen ezért nehéz nekiállni. Ha belefogok valamibe, azt mindig igyekszem a legjobb tudásom szerint csinálni, és annyira maximalista vagyok, hogy sokszor már a saját idegeimre megyek. Idén próbálok ebből egy picit engedni, és nem a tökéketességre (ami ugye nem létezik), csak az elég jóra törekedni, és több, akár rövidebb videós tartalmat készíteni nektek, ami érdekes és hasznos is.


8. Kevesebbet aggódok.


Ez némiképp kapcsolódik az előző ponthoz, vagyis pl. nem aggódok feleslegesen azon, hogy mi lesz, ha nem tudok egy számomra fontos dolgot precízen megcsinálni, és jaj, vajon mit fognak szólni hozzá mások.


Az élet túl rövid ahhoz, hogy mások véleménye miatt aggódjunk, sokkal fontosabb, hogy járjuk a saját utunkat,
és legyünk annyira önzőek, hogy ne hagyjuk magunkat letéríteni róla.


9. Minimálisra csökkentem a neten lógást.


A céltalan szörfözésről már rég leszoktam, a "social media" túlzott használatáról még sajnos nem sikerült. A Facebook-ot nem szeretem, magáncélra már egyáltalán nem használom, egyedül a blog oldalát kezelem, hogy kapcsolatban tudjak maradni veletek. Az Instagramon viszont rengeteg időt töltök még mindig, ezért azt a szabályt vezetettem be, hogy délelőtt és este negyed órát engedélyezek magamnak ezen a platformon.   Az Insta Story-k nem fognak emiatt megszűnni, de továbbra sem a közösségi médiában szeretném élni az életemet. Ugye Ti sem?


10. Még tudatosabban vásárolok.


Rengeteg cikket írtam tavaly a tudatosság témakörében, a minimalizmusról szóló videóim pedig a legnépszerűbbek közé tartoznak a YouTube csatornámon. Bár a saját tanácsaimat többnyire nekem is sikerül megfogadnom, nyilvánvalóan van még hova fejlődnöm. Az irány kétségtelenül jó, és bár sokszor több energiába és utánajárásba kerül, de most már mindig megválogatom, hogy milyen márkák termékeit vásárolom meg.


Az etikus, fairtrade, organikus termékek egyáltalán nem elérhetetlenek, csak egy kis plusz energiát igényel a felkutatásuk.


Hogy ez neketk már ne okozzon problémát, hamarosan elindul itt a blogon a GREEN SHOP, ahol böngészhettek a fairtrade és natúr termékek között. Az indulásról a blog Instagram oldaláról is értesülhettek majd. Itt tudjátok követni, ha nem szeretnétek lemaradni róla:

🌿Green Lifestyle & Beauty (@kriszta.kertesz) által megosztott bejegyzés,

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a Facebookon is. 🙂

Kövesd a blogot a Facebookon, és az Instagramon és iratkozz fel a  YouTube- csatornámra,

ha nem szeretnél lemaradni a legújabb posztokról és videókról.

Follow: