hogyan étkezzünk helyesen? | az ayurvéda szerint

Az ayurvéda ősi tanításai szerint a holisztikus egészségmegőrzés része a meditáción és a fizikai aktivitáson kívül az étkezés is, ezen belül pedig természetesen az elfogyasztott ételek minősége, mennyisége és összetétele is számít. Az ayurvédikus szemléletmód szerint a test energiáit az ételekből nyeri, amelyeket 3 csoportra osztunk attól függően, hogy milyen hatást gyakorolnak ránk.

Nemcsak mi magunk, hanem az ételek is rendelkeznek olyan energiákkal, amelyek befolyásolhatják a hangulatunkat. Vannak olyan ételtípusok és alapanyagok, amelyek kiegyensúlyozottá és nyugodttá tesznek, és erősítik a tisztánlátást. Ezeket hívjuk szattvikus ételeknek. Mások az impulzivitást erősítik, aktívvá, szélsőséges esetben nyugtalanná is tehetnek, ezeket radzsasztikus ételeknek, míg a letargiát és tunyaságot okozó ételek tamasztikus energiákat hordoznak. Amint látjátok, minden ételcsoportnak megvannak a saját "tulajdonságai", ezért is fontos tudnunk, hogy mi magunk melyik ayurvédikus testtípusba tartozunk, mert csak így lehetséges felmérni, milyen összetevőket tartalmazó étrend segítségével tudjuk megőrizni az egészségünket.

Az ayurvédikus szemléletmód szerint az ételeket minden érzékszervünkkel élveznünk kell ahhoz, hogy valódi energiát nyerhessünk belőlük, így megtanulhatjuk jobban értékelni azt, amit a természet ad nekünk a friss alapanyagok által.

 

 


a szattvikus ételek


A "szattvikus" kifejezés a szanszkrit "szattva" szóból ered, amelynek a jelentése tisztaság.

Ha szattvikus ételeket fogyasztunk, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozattabbak leszünk, az energiaszintünk pedig növekszik.

Ez a fajta étrend segít abban is, hogy nemcsak a testünket, de a lelkünket is megtisztítsuk a felgyülemlett, fáradtságot, enerváltságot, betegségeket okozó méreganyagoktól. Ezek után talán nem meglepő, hogy a szattvikus étrend a feldolgozatlan friss, organikus alapanyagokon, főként zöldségeken, gyümölcsökön, fűszernövényeken és gabonákon alapul. Az ezekből készült könnyű, és könnyen emészhető ételeket szobahőmérsékleten ajánlatos fogyasztani, tehát nagyon fontos, hogy se túl hidegek, se túl melegek ne legyenek az egyes fogások.

Ezek az ételek táplálják a testet és a lelket, ráadásul a legtöbb szattvikus ételt a modern táplálkozástudomány is a legegészségesebb alapanyagok között tartja számon. Ilyenek pl. a natúr olajos magvak, a friss gyümölcs- és zöldség smoothie-k, a teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek, vagy pl. az olyan fűszerek, mint a fahéj, a kurkuma, vagy a friss koriander.

A most nagyon divatos kizárólagosan nyers táplálkozást az ayurvéda nem ajánlja, helyette a főtt ételek fogyasztását helyezi előtérbe. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem ehetünk nyers ételeket, de ne ezek képezzék a fogások nagy részét. Ennek a magyarázata egyébként nagyon egyszerű: a főtt ételek kevesebb terhet rónak az emésztőrendszerre, vagyis sokkal gyorsabban és könnyebben meg tudjuk őket emészteni.

Ha valaki a tradicionális szattvikus diétát követi, kerüli a napkelte előtti és a napnyugta utáni étkezést. Napjaink hektikus életmódja mellett ez érthető módon nehezen valósítható meg, de a jó hír az, hogy ha csak néhány dolgon változtatunk az étrendünkben és életmódunkban, pl. figyelünk az ételeink összetételére és minőségére, már rengeteget tettünk azért, hogy a testünk és lelkünk újra egyensúlyba kerüljön, és elkerülhessük a betegségeket.

 

 


a radzsasztikus ételek


A "radzsasztikus" a szanszkrit "radzsasz" szóból ered, jelentése szenvedély és aktivitás.

A radzsasztikus ételekre nem mondhatjuk egyértelműen hogy jók és tiszták, de azt sem, hogy rosszak és károsak lennének.

A hatásuk attól is függ, hogy fogyasztójuk alapvetően mennyire egészséges, kiegyensúlyozott alkat, illetve hogy az ayurvédikus testtípusához illeszkednek-e a radzsasztikus ételek. A radzsaszt fokozó alapanyagok ugyanis izgató hatással rendelkeznek, és könnyen kibillenthetnek az egyensúlyunkból.

Ide tartoznak a sós, a forró és a csípős ételek, a chili, az erős paprika, a tea, a kávé, és meglepő módon a brokkoli, a karfiol és a spenót is. Akkor fogyasszuk ezeket, amikor fizikailag aktív életmódunk van, és sok energiára van szükségünk. A mértékletességre viszont nagyon kell figyelni, mert az izgató hatású ételek túlzott fogyasztása nyughatatlanná, pihenésre képtelenné tehet, túlpörgethet, de szorongást is okozhat.

 

 

Sajnos a mai kor étkezési szokásai miatt túlzott mennyiségű radzsasztikus ételt fogyasztunk, amelyek túlzásba vitele nemcsak az előbb említett lelki zavarokat, hanem pl. pattanásokat, töredező hajat és körmöket, vagy dehidratációt is okozhat. Ennek ellenszere, ha az étrendünkbe megpróbálunk minél több szattvikus ételt becsempészni.

 


a tamasztikus ételek


A "tamasztikus" szó a szanszkrit "tamasz"-ból származik, melynek jelentése sötétség.

Az ayurvédában úgy tartják, hogy a tamasztikus ételek káros hatással vannak a testünkre, lelkünkre, általános közérzetünkre, és túlzott fogyasztásuk jelentősen csökkentheti az energiaszintünket és mentálisan labilissá tehet.

Ezek a típusú alapanyagok rendkívül nehezen emészthetőek, és ha nagy adagokat fogyasztunk belőlük, letargiát, álmosságot, szélsőséges esetben pedig akár depressziót is okozhatnak.

A tamasztikus ételek közé tartozik pl. a hús, a hal, a tojás, a hagyma, a fokhagyma, az ecet, ezen kívül pedig a dohány. Az előbb említett negatív hatásokat azonban nemcsak ételek okozhatják, hanem az ételkészítés körülményei is. Az ayurvédikus szemléletód szerint, ha pl. főzés közben haragot, vagy dühöt érzünk, a szattvikus alapanyagok is szennyeződhetnek, és tamasztikussá válhatnak.

A modern nyugati gasztronómiában a tamasztikus alapanyagokból az emberek általában hatalmas adagokat fogyasztanak. Ezek viszont sajnos hozzájárulhatnak a gyorsabb öregedéshez, de nyughatatlanságot, emésztési problémákat és álmatlanságot is okozhatnak.

 

 

Abban a nyugati orvoslás és a táplálkozástudományi szakemberek is egyetértenek, hogy az ételek összetételének, minőségének és mennyiségének kulcsfontosságú szerepe van az egészségmegőrzésben és egyes betegségek kezelésében is. Amikor viszont napi 10-12 órát is dolgozunk akár, vár a házimunka, a család, sokszor könnyebbnek és gyorsabbnak tűnik félkész vagy feldolgozott alapanyagokból főzni, ételt rendelni, vagy bedobni valamit a mikróba. Sokszor étkezünk kutyafuttában, mert mindig rohanunk valahova, vagy annyi időnk sincs munka közben, hogy elmenjünk ebédelni, inkább bekapunk valamilyen gyorskaját az íróasztalnál.

Kétségtelen, hogy több utánajárást és energiát jelent, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és időt is szakítunk rá, a nyugodt környezetről már nem is beszélve, de figyelembe véve a helyes étkezés egészségünkre és szellemi teljesítményünkre gyakorolt pozitív hatásait, mindenképpen megéri változtatni annak, aki még nem tette meg. Olyan kis lépések, mint pl. a feldolgozott, vagy félkész ételek elhagyása, a több zöldség és gyümölcsfogyasztás is közelebb hoz az ayurvéda ősi tudománya által ajánlott életmódhoz, ami elhozhatja életünkbe a vágyott egyensúlyt.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a Facebookon is. 🙂

Kövesd a blogot a Facebookon, és az Instagramon és iratkozz fel a  YouTube- csatornámra,

ha nem szeretnél lemaradni a legújabb posztokról és videókról.

Follow: