élj egészségesen! | az ayurvéda előnyei

Évek óta elkötelezett híve vagyok az ayurvédának, mert ez az Indiából származó holisztikus egészségmegőrzési rendszer nap mint nap bizonyítja számomra, hogy van létjogosultsága a nyugati módszerek mellett. Az ayurvédikus életmód és étkezés által minden ember számára elérhető, hogy a lehető legtovább egészséges maradjon és elkerüljék a betegségek. A friss, teljes értékű, organikus ételek, a naponta végzett testmozgás, a relaxáció és stressz csökkentő módszerek, de a natúr kozmetikumokkal végzett bőrápolás is mind a hosszú, egészséges életet szolgálják.

 


a doshák szerepe


Az ayurvéda szerint a természetben megtalálható 5 őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) építi fel magát az embert is, hiszen mi is a természet részei vagyunk. Ezek az elemek az egyes emberekben eltérő arányban vannak jelen, így mindannyian egyéni fizikai, mentális és érzelmi tulajdonságokkal, beállítottsággal rendelkezünk. Az említett öt őselem arányaitől függően 3 alap testtípust vagy szanszkrit néven doshát különböztetünk meg. Ez a váta, pitta és kapha. Az ayurvédikus testtípus tesztek segítségével meghatározható, hogy melyik dosha a legdominánsabb bennünk, és ennek ismeretében már könnyedén ki tudjuk alakítani a megfelelő életmódot és étkezési szokásokat, amelyek a legjobban szolgálják a saját testtípusunk egészségét.


az ayurvédikus egészségmegőrzés alapjai


Az ayurvédikus terápiákban gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és fűszereket is használunk, mint pl. a kardamom és a fahéj. Nem utasítjuk el az állati eredetű összetevőket sem, így pl. a tej is szerepel egyes étrendekben és kezelési módokban. Az alkohol sincs tiltólistán (természetesen csak felnőtteknek), mert például az ún. Madya likőr segít harmonizálni a doshákat.

Az ayurvédikus életmód egyik legfontosabb része a reggel, étkezés előtti meleg (nem forró) víz fogyasztása, amely segít beindítani az emésztést és segíti a méreganyagok távozását is. a hideg víz fogyasztása napközben sem ajánlott, különösen nem étkezés után, mert megnehezíti az emésztést. Helyette meleg vizet vagy gyógyteákat ihatunk. A hatékony stresszkezelés elősegítésére a meditáció és jóga szintén a napi rutin részei.


az ayurvédikus életmód legfontosabb előnyei


 • hosszú távon megőrízhető egészség és kiváló memória
 • megnövekedett energiaszint, állóképesség és erő
 • a már meglévő betegségek fokozatos javulása
 • a megfázásos betegségek mellett minden egyéb betegség kialakulásának esélye is csökken
 • hatékony stresszkezelés, kevesebb szorongás
 • pihentető alvás és jó koncentráció napközben
 • jó emésztés, anyagcsere és kiválasztás
 • egészséges bőr, késleltetett öregedés
 • megnövekedett intelligencia szint
 • erős immunrendszer
 • kontrollált testsúly

jó tudni


Gyakran halljuk azt, hogy “ami az egyik embernek orvosság, a másik embernek méreg”. Ez fokozottan érvényes az ayurvédikus életmódra és táplálkozásra, mert minden étel és összetevő más-más hatással van a doshákra, és nem mindegy, hogy mit és hogyan fogyasztunk, hiszen ez befolyásolja azt, hogy hogyan érezzük magunkat és hogy hosszú távon jó egészségnek örvendünk-e. Az egyes testtípusoknak ajánlott életmódról és étrendről hamarosan egy következő blogbejegyzésben olvashattok.

Follow: